Brödkakor

Har bakat brödkakor gjorda på rågsikt. Receptet kommer från Rutiga kokboken.
 
Rågsiktsbröd
margarin eller smör 50g (eller flytande ½ dl)
mjölk eller vatten 5 dl
jäst 50 g
sirap 1-2 msk
salt 2 tsk
anis, fänkål eller kummin 2-3 tsk
rågsikt ca 1,3 liter
 
Smält det fasta matfettet och häll i mjölken eller vattnet. Värm degspadet till fingervärme, 37ºC. Använder man flytande matfett blandar man det i det ljumma degspadet. Lös upp jästen i lite av degspadet i degbunken. Tillsätt resten av degspadet, sirapen och saltet. Stöt brödkryddorna i en mortel och rör ner dem samt så mycket rågsikt att degen går lätt att arbeta. Arbeta degen med maskin eller för hand tills den blir seg, blank och smidig och släpper degbunkens kanter. Strö ett tunt lager mjöl över degen och lägg på en bakduk. Ställ degen att jäsa på dragfri, ljum plats till dubbel storlek, ca 30 min. Arbeta ihop degen i bunken och stjälp upp på mjölad arbetsbänk. Knåda degen med mera mjöl. Den är färdig när den är blank, smidig och släpper atbetsbänken utan extra mjöl. Baka ut degen till bullar, kakor, limpor m.m och grädda dem.
 
Skrädda kakor
Följ grundreceptet med ersätt 3 dl av rågsikten med vetemjöl. Dela degen i 5 lika stora delar. Forma varje del till en slät bulle. Kavla ut bullarna till runda kakor. Ta ut ett litet hål i mitten av varje kaka. Nagga dem med gaffel och låt jäsa under bakduk ca 30 min. Grädda kakorna i mitten av ugnen, i 250ºC 12-15 min.
 


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0