Julgodis
Har bakat lite julgodis. Det blev marsipangrisar och wienernougat. Grisarna gjorde jag av mandelmassa och doppade i blockchoklad.
Receptet på wienernougat är detta:
100g flagad mandel
250g nougat
125g mörk blockchoklad
Klä en form ca 20x20 cm med bakplåtspapper. Rosta den flagade mandeln i en torr stekpanna. Låt svalna. Bryt chokladen i bitar. Smält choklad och nougat i vattenbad. När den smält helt, rör försiktigt ned mandeln. Häll ner smeten i formen. Låt stå i minst 3 timmar att stelna. Skär i bitar. Förvara i kylskåp.


Tårtor
Bakade några tårtor igår som Micke skulle ta med till jobbet eftersom han har fyllt år. Det blev en princesstårta och budapestlängder.
Princesstårtan är gjord på sockerkaksbotten med hallonsylt, vaniljkräm och grädde som fyllning med grönt marsipanlock. Budapesten är gjord på nötmarängbotten och fylld med grädde och mandarinklyftor. Jag dekorerade dem med lite smält blockchoklad.


Knäck
Ca 70 st
2 dl vispgrädde
2 dl sirap
2dl strösocker
2 msk margarin
3/4 dl hackad mandel
Blanda grädde, sirap, socker och smör i en kastrull. Koka blandningen utan lock, rör om då och då. Koktid 1/2-1 tim. Mät gärna temperaturen med en kökstermometer, knäcken är klar då den är upp i 122°C. Tillsätt mandel och häll i formarna.
Jag bytte ut mandeln mot hackade hasselnötter denna gången då jag hade det hemma. Det blev också väldigt gott.
