Kolakakor

Har bakat kolakakor som är en enkel och god småkaka.

Receptet kommer från mamma och blir ca 35 st.

100 g smör eller margarin
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 msk sirap
2½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Sätt ugnen på 175°C. Rör margarin och strösocker poröst. Tillsätt övriga ingredienser och arbeta snabbt ihop till en deg, spara lite av mjölet till den ska rullas ut. Rulla ut degen till 3 drygt fingertjocka längder och lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Platta till dem något. Grädda mitt i ugnen 10-12 min. Skär längderna i sneda bitar medan de är varma.

Vit chokladkaka

Detta receptet kommer från svärmor Christina. Det är en vit chokladkaka som går snabbt att göra.

100 g margarin
100 g vit blockchoklad
2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
2½ dl vetemjöl
Ev. rivet skal av en citron och 1 msk citronsaft
Smör och kokos till formen

Smält margarinet i en kastrull. Bryt i chokladen i bitar och rör tills den smälter. Blanda i strösocker, vaniljsoker och vetemjöl. Rör i ett ägg i taget. Tillsätt ev citron. 
Smörj en form 24 cm i diametet och bröa med kokos (kan bytas ut mot ströbröd).
Grädda i 200°C ca 12-15 min.   

Denna gången jag gjorde den garnerade jag med lite mörk blockchoklad.

Tårta till symötet

I tårtan till symötet hade jag mosade hallon och lemoncurdgrädde. På tårtan och runt om bredde jag ett lager smörkräm och ovanpå det vit sockerpasta. Denna gången köpte jag den vita sockerpastan på ICA och den funkade jättebra.
Det var svårt att göra bokstäver för hand. Är nog enklare om man har utstickare till det.
Jag gjorde en diskett på tårtan eftersom killarna brukar spela amiga (dataspel) på våra symöten.

Midsommartårta

I årets midsommartårta hade jag lemoncurdgrädde och skivade jordgubbar. På tårtan var det vanlig grädde och hela jordgubbar.

Knäckig rabarberpaj

Testade denna knäckiga rabarberpaj häromdagen. Rekomenderas!

Receptet finns här:
http://www.ica.se/Recept/knackig-rabarberpaj-715053/

Brownies

Ett recept för chokladälskare!

Ugn: 175 grader

300 g margarin
6 dl socker
6 ägg
200 g mörk choklad
200 g ljus choklad
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
100 g grovt hackad vit choklad

1. Smält margarin med den mörka och ljusa chokladen
2. Vispa ägg och socker
3. Blanda vetemjöl och bakpulver och häll i äggsmeten
4. Slå i margarin och chokladblandningen i smeten
5. Blanda i den hackade vita chokladen
6. Slå i en bakpappersklädd långpanna
7. Grädda i ca 25 min
8. Skär kakan i rutor när den svalnat

Hallonpaj

Har bakat en smulpaj med havregryn och hallon.
Här kommer receptet:

Hallon
Potatismjöl
2 dl vetemjöl
3 dl havregryn
200 g margarin
2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker

Fyll botten på en pajform med hallon (går bra med frysta) och strö lite potatismjöl över så hallonen inte blir så blöta. Blanda ihop vetemjöl, havregryn, margarin, strösocker och vaniljsocker till en deg. Smula över den på hallonen. Grädda i 200°C i ca 20 min. 
Servera gärna med vaniljsås eller vaniljglass. 


Vit chokladkaka med daim

Denna kaka gjorde jag i en lite mindre långpanna.

Ugn: 175 grader

125 g smält smör eller margarin
200 g vit choklad
4 ägg
3 dl socker
2 dl mjöl
1 tsk bakpulver
3 dubbeldaim


1. Smält smör och choklad
2. Vispa ägg och socker
3. Blanda mjöl och bakpulver och rör i smeten
4. Slå sedan i smör och chokladblandningen i smeten
5. Häll smeten i långpanna
6. Grädda ca 20 min och hacka samtidigt daimen
7. Stö daimen över den varma, färdigbakta kakan
8. Låt svala lite innan du skär den i bitar


Har använt mig av detta recept:
http://www.alltommat.se/recept/Blondies-9905

Rågkakor

Har bakat lite rågkakor. Det är småkakor som inte är så söta i smaken.

Receptet är hämtat här: www.icakuriren.se/mat-dryck/recept/rågkakor/

150 stycken
Ingredienser:

  • 3 dl rågsikt
  • 9 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 dl strösocker
  • 400 g smör

Gör så här:

  • Blanda de torra ingredienserna, men spara 1 dl av vetemjölet. Hacka in smöret i mjölblandningen. Arbeta snabbt ihop till en deg. Kavla ut degen tunt. (Det är lättare att kavla degen när den inte är så hård. Därför är det bättre att spara mjöl och tillsätta det om det behövs.)
  • Nagga hela degkakan. Ta ut runda kakor och gör ett litet hål med hjälp av exempelvis en äppelpipa, inte precis i mitten utan lite åt sidan. Lägg kakorna på papprad plåt och grädda dem mitt i 175 grader varm ugn cirka 8 minuter.


                              

Hallongrottor

En god och enkel småkaka!


4,5 dl vetemjöl
1 dl socker
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
200 g smör/margarin
1 dl hallonsylt

1. Blanda mjöl, socker, bakpulver och vaniljsocker
2. Tillsätt matfettet i mindre bitar och arbeta ihop till en deg
3. Forma degen till små bollar och lägg i formarna
4. Gör en fördjupning i varje boll och klicka i hallonsylt
5. Grädda i 200 grader i ca 10 min




Här är receptet hämtat:
http://www.ica.se/Recept/hallongrottor-4871/

Rabarbersaft, gott till det nybakta

Här kommer ett till tips på vad man kan göra med rabarber. Passar bra att dricka till det nybakta. Denna saft är mycket god och enkel att göra. Fick ett tips av en kompis att den går utmärkt att frysa också, om man vill spara lite till senare tillfälle.

Här är receptet:
http://www.recept.nu/leila-lindholm/safta-och-sylta/frukt-och-bar/leilas-rabarbersaft/

Rabarberpaj

Nu när det är säsong för rabarber får man passa på att använda dem. Gjorde en god rabarberpaj igår. Har använt mig av detta recept http://www.recepten.se/recept/blaabaerspaj.html, fast bytt ut blåbär till rabarber då.

Tårta till farmors födelsedag

Igår gjorde vi en tårta till farmors födelsedag.
I tårtan hade vi ett lager med vaniljkräm och ett lager med färska jordgubbar blandat med grädde.
Runt hela tårtan bredde vi ett lager med marängsmörkräm. Detta gjorde vi för på tårtan skulle vi ha sockerpasta istället för marsipan och sockerpasta och grädde funkar inte ihop (sockerpastan smälter).
Ovanpå den vita sockerpastan dekorerade vi med prästkragar gjorda i sockerpasta. Vi anväde oss av blomutstickare som vi köpt på www.kakburken.se. Där köpte vi även sockerpasta i olika färger.
Sockerpasta är verkligen lätt att arbeta med och något vi rekomenderar.






                              
RSS 2.0